top of page
DSC07308.jpg

Opiskelijan työkalupakki

Tältä sivulta löydät tietoa tuki- ja hyvinvointipalveluista,  harrastemahdollisuuksista sekä opiskelukaupungeista

Tukipalvelut

LABin tukipalvelut opiskelijoille 

LAB-ammattikorkeakoululla on tarjota monia erilaisia tukipalveluita opiskelijoille. LABissa työskentelee myös pedagoginen erityisasiantuntija, jonka tukea oppimiseen ja opiskeluun voit hyödyntää. Erityisjärjestelyt on myös mahdollista järjestää, erityisjärjestelyitä on esimerkiksi lisäaika tentissä, erillinen tenttitila ja vaihtoehtoiset opintojen suoritustavat. Näissä tilanteissa kannattaa aina keskustella opintojakson opettajan tai oman tutoropettajasi kanssa. 

Pedagoginen erityisasiantuntija Juha Tiitta, juha.tiitta@lut.fi, puh. 044 708 1687

Tarjolla on tukea myös elämäntilanteisiin liittyvien haasteiden kanssa. Terveyden ja mielenterveyden haasteissa, ota yhteyttä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön (YTHS). Akuuteissa kriiseissä Lahdessa toimii Akuutti24-päivystys, (puh. 116117) ja Lappeenrannassa Mielenterveys- ja päihdepäivystys (puh. 053524610)

Mikäli tarvitset tukea opintoihin liittyen, voit ottaa yhteyttä opinto-ohjaajiin tai opintopsykologeihin. Opintopsykologien sähköpostiosoite on opsy@lut.fi 

LUT-tiedekirjasto

LUT-tiedekirjasto palvelee kummallakin kampuksella Lahdessa ja Lappeenrannassa, kuin myös verkossa. LUT-tiedekirjasto tarjoaa opastusta, neuvontaa ja koulutusta erilaisten tietoaineistojen käytössä. Tiedonhankintataitojen kehittäminen ja itsenäinen tiedonhankinta ovat osa ammattikorkeakoulussa opiskelua. 

Tiedekirjasto sijaitsee Lappeenrannassa osoitteessa Yliopistonkatu 34, 53850 Lappeenranta. Lahdessa tiedekirjasto sijaitsee osoitteessa Mukkulankatu 19, 15210 Lahti tilassa D246. 

YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Kaikki läsnäolevat tutkinto-opiskelijat ovat velvollisia maksamaan YTHS-maksun. YTHS-maksu on vuonna 2023 36,80 euroa lukukaudelta. KELA ei lähetä tästä laskua, vaan opiskelijan on maksettava YTHS-maksu omatoimisesti esimerkiksi Kelan verkkopalvelun kautta. YTHS ei peri käyntimaksuja, mutta esimerkiksi peruuttamattomasta ajasta maksu peritään. 

Jos maksua ei maksa, KELA lähettää muistutuksen maksun maksamisesta. YTHS-maksun maksaminen eräpäivän jälkeen tuo 5 euron viivästymismaksun. Jos Kela ei saa suoritustaan tämänkään jälkeen, on Kela oikeutettu perimään YTHS-maksun esimerkiksi opintorahasta tai siirtää sen ulosottoon. 

Voit hakea Kelasta korvausta opiskeluterveydenhuollon palvelupisteeseen tekemästäsi matkasta.

YTHS:n palveluiden piiriin pääseminen ja palvelupisteiden sijainnit

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö tarjoaa opiskelijoille yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita. YTHS-palvelupisteet sijaitsevat kummallakin kampuksella. YTHS:n palveluiden piiriin pääsee hoidontarpeen arvioinnin ja ajanvarauksen kautta puhelimitse tai verkossa. YTHS:n kanssa voit asioida myös verkossa ja etänä. Self on opiskelijan oma verkkopalvelu, jonka kautta voit muun muassa ylläpitää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksia ja täyttää esitietolomakkeita, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle.

Lahdessa YTHS-palvelupiste sijaitsee osoitteessa Niemenkatu 73, 15140 Lahti. Yleis- ja mielenterveyden palvelut sijaitsevat B-rakennuksen 2. kerroksessa. Suunterveyden palvelut sijaitsevat C-rakennuksen 5. kerroksessa. Niemenkadun kampukselle pääsee kulkemaan Mukkulankadun kampukselta kätevästi kampusraittia pitkin.

Lappeenrannassa YTHS-palvelupiste sijaitsee osoitteessa Yliopistonkatu 34, 53850 Lappeenranta.

Hyvinvointipalvelut

MOVEO

MOVEO on LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteinen hyvinvointi- ja liikuntapalvelu kaikille korkeakouluopiskelijoille ja henkilöstölle.

MOVEO toimii sekä Lappeenrannan että Lahden kampuksilla tarjoten kuntosalin, liikuntapalveluita ja elämyksiä. MOVEOn jäsenyys maksaa lukukaudelta 30 euroa, sisältäen kuntosalin, pallovuorot, sekä ryhmäliikuntatunnit. Syyslukukauden liikuntapassi on voimassa tammikuun loppuun, ja kevätlukukauden liikuntapassi on voimassa elokuun loppuun. 

Harrastustoiminta

Harrasteyhdistykset

Lappeenrannassa toimii useita erilaisia kerhoja ja harrasteyhdistyksiä. Toimintaa löytyy liikunnan ja urheilun ystäville kuin esimerkiksi taiteen ja musiikin ystäville. Harrasteyhdistyksistä löytyy myös esimerkiksi pelikerho ja grilliseura. Lappeenrannan harrasteyhdistyksistä löydät varmasti itsellesi jotakin, ja jos et löydä, olet vapaa perustamaan itse oman mielenkiinnon kohteen mukaisen harrasteyhdistyksen! Kaikki harrasteyhdistykset ovat opiskelijoiden pyörittämiä ja ylläpitämiä. Löydät siis varmasti itsellesi samankaltaista seuraa ja uusia ystäviä. 

KOEn lainatavarat 

KOEn jäsenpalvelupisteiltä voit lainata välineitä esimerkiksi pihapeleihin mölkkyä, piknikille kauittimia ja vaikkapa bingoiltaan bingovälineet. Jos tarvitset näitä lainaan, ota yhteyttä KOEen tai tule käymään jäsenpalvelupisteellämme.

Lappeenrannan kampus 

Lappeenrannan Skinnarilan kampuksella on useita kahviloita, ravintoloita, kioski sekä Sale, joista opiskelijoilla on mahdollisuus ostaa opiskelijahintaista ruokaa, evästä sekä opiskelutarvikkeita. Kampukselta löydät myös Pääasia nimisen parturi-kampaamon. Kampuksen pihalta löydät myös pienen ulkoliikuntapaikan, padel-kentän sekä loistavat ulkoilureitit. Opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus varata tiloja kampukselta sekä Ylioppilaskunta LTKY:ltä. Skinnarilan rantasauna on myös mahdollista varata käyttöönsä ja nauttia Saimaan aalloista. Lappeenrannasta löytyy myös KOEn ompelukone, jota voit käyttää kertamaksun maksettuasi.  

Lahden kampus 

Lahden M19-kampuksella on LUTin ja LABin opiskelijoille käytössä myös grilli, jonka käyttöehdot löydät grillin luota, sekä jäsenpalvelupisteeltämme. Tule kysymään lisätietoja KOElta! Grilli sijaitsee M19-kampuksen sisäpihalla. Sisäpihalla sijaitsee myös pieni ulkoliikuntapaikka. Lahden kampuksen tapahtuma-areenalta löytyy myös biljardi- ja pingispöytä. Lahden kampuksen järjestötilasta A153 löydät myös esimerkiksi KOEn ompelukoneen, jota voit käyttää kertamaksun maksettuasi ja käyttöehtoihin perehtyessäsi. 

 

Tiesitkö, että Lahden kampukselta löytyy myös elokuvateatteri ja valokuvausstudio? Kysy lisää KOElta!

Palju 

Opiskelijakunnalla on opiskelijoiden vuokrattavissa oleva palju. Palju sijaitsee Lahden kampuksella, mutta kulkeutuu tarpeen vaatiessa Lappeenrannan kampukselle. Paljusta voi kysyä lisää opiskelijakunnan jäsenpalvelupisteiltä tai toiminnanjohtajalta!

HOBBLA

Harrastuksia Lahden ja Lappeenrannan seudulla! Hobbla on opiskelijoille ja nuorille aikuisille suunnattu harrastesivusto, johon on koottu tietoa erilaisista harrastusmahdollisuuksista Lahden ja Lappeenrannan seudulla. 

Lahti ja Lappeenranta kaupunkeina

Lahti on rohkea ja kestävä ympäristökaupunki. Lahti sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua ja yhteydet pääkaupunkiseutuun on mahtavat. Lahdessa luonto sekä palvelut ovat lähellä asukkaita. Lahti oli vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki, joka tarjosi yhteistyömahdollisuuksia opiskelijoille ja tarjoaa niitä edelleen.

 

Lahden kampus on moderni edelläkävijäkampus, jossa toimitaan sujuvassa yhteistyössä LUT-yliopiston sekä Helsingin yliopiston ympäristötieteellinen tutkimuksen kanssa. LABin Lahden kampus sijaitsee osoitteessa Mukkulankatu 19, sekä kampusraittia pitkin pääsee myös Niemenkadun kampukselle 5 minuutissa. 

lahti-satama-06-2021-001.jpg
lpr-2019-syys-108.jpg

Lappeenranta on asukasluvultaan Suomen 13:nneksi suurin kaupunki, jossa joka kymmenes asukas on opiskelija. Lappeenrannassa kansainvälisyys näkyy etenkin hyvien tavara- ja kauppayhteyksien muodossa, sillä Lappeenrannasta pääset Allegro-junalla Pietariin vain 1,5 tunnissa. Saimaan vesistöalueen rauhoittavan ja kauniin luonnon parissa pääset rentoutumaan opintojen lomassa. 

 

Lappeenrannassa kampusalueen muodostavat yhdessä LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto. Kampusalueelta löydät useita ravintoloita ja kahviloita, sekä kaupan. Kaikki palvelut ovat siis aivan ulottuvissasi! Aivan kampusalueen läheltä löytyy myös Parkinmäen luontopolku, jossa voi tutustua muun muassa jääkauden muovaamaan muinaisrantaan ja muuhun kulttuuriympäristöön. 

bottom of page